Schade-vergoeding en subsidies in Groningen

schade aardbeving groningen

Een schadevergoeding in Groningen kan ingewikkeld zijn. In Groningen zijn momenteel veel verschillende subsidies en schadevergoedingen actief, ten gevolge van de bevingsschade. We hebben deze voor jou op een rijtje gezet en samengevat. 

Schade door aardbevingen

logo-nam
In Groningen is al tientallen jaren sprake van schade aan woningen door aardbevingen. Dit wordt vaak bevingsschade of mijnbouwschade genoemd. Inmiddels staat het onomstotelijk vast dat deze aardbevingen het gevolg zijn van de gaswinning door de NAM die sinds 1959 plaatsvindt. Het gasveld bij Slochteren behoort tot de grootste gasvelden van Europa en daar zijn enorme hoeveelheden aardgas uit de aarde gehaald. 

Toen de eerste aardbevingen in de jaren 80 begonnen werd aanvankelijk ontkend dat dit het gevolg was van de gaswinning. Pas vele jaren later werd erkend dat de bevingen het gevolg waren van de gaswinning. Toen moest men het nog wel eens worden over de compensatie voor burgers en bedrijven die hiervan schade hebben ondervonden.

Schadevergoeding moeilijk te krijgen

Groningers die schade ondervonden van de aardbevingen liepen tegen een muur van regels, instanties en juridische rompslomp. Het was altijd zeer moeilijk om schade aan je woning te verhalen op de veroorzaker van de aardbevingen. Gelukkig werd in de loop van de tijd, door bemoeienis van veel instanties en burgers, een aantal regelingen in het leven geroepen. Het is nog altijd niet zo dat het voor een inwoner van Groningen gemakkelijk is om een schadevergoeding te krijgen. Maar de weg ernaartoe is wel gemakkelijker te bewandelen dan voorheen.

Reguliere vergoeding bij eerste melding

Sinds een aantal jaren is er voor minder heftige schades een snellere compensatieregeling. Mensen kregen vaak tussen de 1.000 en 3.000 Euro uitgekeerd ter compensatie van kleinere schades. Later kwam de mogelijkheid om bij een eerste schademelding direct een soort afkoopsom te ontvangen. Dat scheelt de beoordelende instanties tijd, en burgers kregen zo sneller een bedrag uitgekeerd. Dit bedrag komt overeen met eerder genoemde bedragen.

Extra schadevergoeding voor eerdere meldingen

In 2021 werd er een afspraak gemaakt. Namelijk dat iedereen bij een eerste melding van bevingsschade een afkoopsom van 5.000 Euro zou moeten krijgen. Het uiteenlopen van bedragen was niet eerlijk, zo werd geoordeeld. 

Door de nieuwe regeling moest er dan ook gecompenseerd worden aan mensen die eerder een kleiner bedrag hadden gekregen. Wie dus eerder een vergoeding kreeg lager dan 5.000 Euro kan hierop een aanvulling krijgen. Hiervoor kun je in aanmerking komen via het Instituut Mijnbouwschade Groningen.

Vrijblijvend advies voor kunststof kozijnen

Verschillende regelingen voor verschillende gebieden

Voor iedereen die last heeft van de aardbevingen is dat uiteraard heel erg vervelend. Maar het is natuurlijk wel zo dat sommige mensen hiervan meer last hebben dan anderen. Daarom zijn er voor verschillende (postcode)gebieden ook verschillende regelingen in het leven geroepen om de schade door aardbevingen te compenseren. Hierbij kun je denken aan het versterkingsprogramma voor het gebied met de zwaarste vorm van aardbevingsgeweld, maar ook duurzaamheidssubsidies voor woningen die toekomstbestendig zijn en buiten het centrum van de aardbevingen staan.

Subsidie voor waardevermeerdering (max. €10.000)

Kunststof deur met raam
Kunststof kozijnen vallen onder waardevermeerdering

Woon je niet in het gebied waar de regeling versterking gebouwen geldt, dan zou je in aanmerking kunnen komen voor de subsidie die bedoeld is voor verduurzaming van je woning. Dit noemt men waardevermeerdering. Het is bedoeld voor woningeigenaren die de waarde van hun woning zien dalen door de plaats waar hun woning staat. De subsidie is voor mensen die eigenaar zijn van een woning. Ook mensen met een bedrijf aan huis komen in aanmerking voor deze regeling. Denk hierbij aan boeren of een kapsalon aan huis.

Met de subsidie die wordt afgegeven moet je investeringen doen aan je woning die het wooncomfort verhogen. Dat kan isolatie zijn, dubbelglas, kunststof kozijnen of een warmtepomp. Ook een schilderbeurt of het plaatsen van een dakkapel vallen hieronder. De regeling is redelijk breed opgezet en kun je dus besteden aan maatregelen die voor jou het meest waardevol zijn. Deze subsidie vraag je hier aan (SNN).

Gratis advies aan huis

 

Regeling versterking gebouwen

versterking gebouwen groningen

Een bepaald gebied in Groningen is het zwaarst getroffen. Dit gebied bestaat uit vooraf bepaalde postcodegebieden. In dit deel van Groningen is of wordt een versterkingsadvies afgegeven voor gebouwen. Om dit te bekostigen kunnen woningeigenaren geld ontvangen. Deze gelden worden verstrekt door de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Met dit geldt moet je zelf als opdrachtgever optreden richting een aannemer die de werkzaamheden zal uitvoeren. Die aannemer moet je ook zelf zoeken en daar vervolgens afspraken mee maken. Om voor deze regeling in aanmerking te komen gelden voorwaarden. Deze regeling geldt ook met terugwerkende kracht, wanneer de werkzaamheden begonnen zijn op of na 1 januari 2020.

Herbeoordeling

Heb je een versterkingsadvies ontvangen met oude inzichten? En heb je nog géén overeenkomst gesloten met een aannemer? Dan kun je in aanmerking komen voor een herbeoordeling. Er wordt dan uitgegaan van nieuwe inzichten.

Als eigenaar kun je in dat geval een bedrag ontvangen (tegemoetkoming) van 13.000 Euro dat vrij te besteden is. Je mag daar mee doen wat je maar wilt. Daarnaast kun je in aanmerking komen voor een subsidie van 17.000 Euro om te besteden aan verbetering en verduurzaming van jouw woning. Deze regeling loopt via de SNN en is aan te vragen tot 1 juli 2026. Hier vind je alle informatie.

Regeling voor nieuwbouw

nieuwbouw woning groningen
De regeling nieuwbouw vergoedt kosten voor aardbevingsbestendige bouw

Er zijn mensen die nieuwbouw overwegen in Groningen. Helaas is de afgelopen decennia gebleken dat er regelmatig sprake kan zijn van aardbevingen. De schade (bevingsschade) die daardoor ontstaat is een grote kostenpost. De overheid adviseert daarom om nieuwe woningen aardbevingsbestendig te bouwen. Er worden dan maatregelen genomen zodat woningen beter bestand zijn tegen de gevolgen van een aardbeving. 

De kosten die gemaakt worden voor het aardbevingsbestendig bouwen kunnen vergoed worden. Het gaat hierbij om de meerkosten voor aardbevingsbestendige bouw ten opzichte van normale bouw. Deze regeling is aan te vragen via de Nationaal Coördinator Groningen en kan men vinden op deze pagina

Moeite met verkopen van een woning (koopinstrument)

Krijg je jouw woning niet verkocht doordat deze in een zwaar getroffen gebied staat? Controleer dan eens of je in aanmerking kunt komen voor het koopinstrument van de NCG. Hiermee kunnen woningen opgekocht worden. Deze woningen worden dan beheerd door de Stichting Woonbedrijf Aardbevingsgebied Groningen. Deze woningen worden opgekocht om te voorkomen dat er sprake zal zijn van langdurige leegstand, waardoor de leefbaarheid kan afnemen. Opgekochte woningen kunnen bijvoorbeeld ingezet worden als tijdelijke huisvesting voor mensen die hun woning laten versterken. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan deze regeling. Zo moet een woning minstens acht maanden te koop staan bij een erkende makelaar. En de woning moet in het toepassingsgebied van het koopinstrument staan. Hier vind je alle voorwaarden die van kracht zijn en ook de mogelijkheid om jouw woning aan te melden. Aan deze regeling is (nog) geen einddatum gebonden.

Waarom verduurzamen?

isolatie woning groningen
Verschillende subsidies maken het mogelijk om te verduurzamen in groningen

De overheid en de gasbedrijven zijn het er gelukkig over eens geworden dat de gaswinning voor enorme schade zorgt en dat het woongenot van vele Groningers tot een minimum is gereduceerd. 

De gaswinning wordt flink teruggeschroefd. Op termijn zal er zelfs helemaal geen gas meer worden gewonnen in Groningen. Dat biedt perspectief. Groningen zal weer leefbaar worden. En als je het op die manier bekijkt is het zeer nuttig om te investeren in je woning in Groningen. Zeker als daar ook subsidie voor wordt gegeven. Je kunt als woningeigenaar natuurlijk niet de ellende en de vele momenten van angst vergeten. Maar je kunt gelukkig wel iets doen aan het verval van je woning. Zodat je in de toekomst hopelijk weer een fijne woning hebt.

Duurzaamheid is de laatste jaren volop in de aandacht. We willen van het gas af, woningen moeten beter geïsoleerd worden, energie moet duurzaam worden opgewekt en woningen moeten veel duurzamer worden gebouwd zodat er minder onderhoud nodig is. Daarom worden daken, vloeren en muren geïsoleerd, houten kozijnen vervangen door kunststof en cv-ketels vervangen door warmtepompen. 

Subsidie gebruiken voor kunststof kozijnen (2022)

Met vrijwel iedere subsidie in Groningen kun je er voor kiezen om kunststof kozijnen aan te schaffen. Kunststof kozijnen zijn een verbetering van jouw woning. Dit valt ook onder verduurzaming. Als je kunststof kozijnen plaatst verbeter je de isolatie van jouw woning. Daarnaast zijn kunststof kozijnen onderhoudsarm. Schilderen is verleden tijd. Het enige dat je af en toe doet is het schoonmaken van de kozijnen, net als het zemen van de ramen. Lees meer over kunststof kozijnen in Groningen. Afhankelijk van de regeling die op jou van toepassing is kun je in Groningen tot €10.000 subsidie krijgen voor kunststof kozijnen.

Met kunststof kozijnen kun je veel geld besparen door de hoge mate van isolatie die je bereikt. Dit komt voor een groot deel door het glas. Heb je nu enkel glas en stap je over op HR++ glas? Dan bespaar je 30 kuub gas per jaar, per vierkante meter glas. Heb je nu thermopane? Ook dan kun je nog 10 kuub gas per jaar, per vierkante meter glas besparen! Met de huidige gasprijs is dat snel terugverdiend.

Gratis advies aan huis

Direct online prijs berekenen

Waarom kiezen voor het Kozijnenhuis?

Wij zijn specialist in kunststof kozijnen, aluminium kozijnen, kunststof gevelbekleding en zonwering. We hebben al veel huizen mogen voorzien van de mooiste schuifpuien en alles vanuit een duurzaam perspectief. De materialen die wij gebruiken zijn van de allerhoogste kwaliteit zodat je écht duurzaam bezig bent. Onze kozijnen worden bijvoorbeeld niet geel na verloop van tijd. Kozijnen van mindere kwaliteit doen dat wel. Daarin zitten zogenaamde weekmakers. We zouden je graag alles willen vertellen over de materialen die wij gebruiken, want we zijn er trots op dat onze kwaliteitsstandaard zo hoog ligt.

We denken ook graag met je mee. Als je voor een bepaalde subsidie in aanmerking wilt komen helpen we je graag. Doordat wij bijvoorbeeld op korte termijn alle administratieve zaken voor je in orde brengen kun jij ook snel door met de aanvraag van de subsidie. We komen graag met je in contact om vrijblijvend een offerte uit te brengen. Je bent tot niets verplicht.

Gratis advies aan huis

Direct online prijs berekenen
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *